EVA WAS EERST Ruimtereizen - reis naar de maan - Richard Branson - Elon Musk - NASA

 

 

Toeristische reizen naar de maan

 

 

Richard Branson

 

Virgin baas Richard Branson heeft concrete plannen voor ruimtehotels en toeristische ruimtereizen in een baan om de maan (we schrijven 2010). Hij heeft daarvoor al investeerders en zelfs piloten aangetrokken. Volgens hem is het maar een kwestie van (korte) tijd meer. De bedragen die hij noemt, zijn peanuts in vergelijking met wat NASA ons heeft doen geloven.

 

Heel wat believers kijken met spanning uit naar de eerste ongecensureerde foto's van de maan. Alle ruimtereizen zullen echter onder streng toezicht van de echte machthebbers gebeuren. Met andere woorden: Laten wij ons vooral geen illusies maken.

 

Overigens zal het ons niet verbazen als Sir Richard nog heel wat 'pech' te verwerken krijgt op weg naar de ruimte.

 

Privé-initiatieven dringen zich echter zodanig op dat het voor de echte machthebbers moeilijk wordt om te blijven dwarsliggen.

***

In 1968 kostte de missie van Apollo 8 volgens de autoriteiten, 315 miljoen dollar, wat nu overeenkomt met circa 1,6 miljard. Nu moet gezegd dat Apollo 8 beschikte over een Service Propulsion System (SPS), een motor die de capsule op het juiste moment in een baan om de maan moest brengen (Apollo 8 maakte tien rondjes rond de maan). Het systeem kostte volgens de hoogste ramingen zo'n twintig miljoen toenmalige dollars, wat ongeveer neerkomt op 100 miljoen huidige dollars.

 

Space Adventures, een Amerikaanse onderneming die reizen naar de maan wil organiseren, geeft geen concreet bedrag van de totale kostprijs van een trip rond de maan, maar 'het gaat over tientallen miljoenen dollars, zeker niet over honderden ...'

 

Kortom: 1,6 miljard volgens NASA, tegenover pakweg 300 miljoen volgens Space Adventures, fictief SPS systeem inclusief, ook al menen we het ruim te ramen, het verschil is enorm.

 

Het mag dan geen sinecure zijn om vergelijkingen te treffen, maar hoe het ook zij, de privé initiatieven tonen aan dat de maan zonder meer bereikbaar is. Een reis naar de maan is veiliger en goedkoper dan men ons tracht wijs te maken. Anders was er van enig toeristisch perspectief niet eens sprake geweest. Met een beetje goede wil van de media zou de populariteit alweer torenhoog kunnen worden. Veel wetenschappers ervaren het sightseeing van de maan bovendien als een klap in het gezicht: 'De maan heeft zoveel meer te bieden.'

 

Update mei 2011: Een artikel uit Universe Today

 

Elon Musk

Elon Musk is geniaal in vele opzichten. Hij is volgens ons ontzettend intelligent, multifunctioneel, moedig, berekend, hard voor zichzelf en voor zijn personeel, emotioneel af en toe, een multimiljonair, maar vooral, hij lijkt een oprecht nederige persoonlijkheid te hebben. En zeker, hij is een man. Hoewel we koppig blijven volhouden dat vrouwen over het algemeen en op het voor ons belangrijkste vlak superieur zijn aan mannen.

 

Elon Musk weet dat de toekomst in de ruimte ligt. Hij weet dat we de ruimte moeten koloniseren. Maar over onze maan zegt hij weinig. Waarom weten we niet, maar we weten dat zijn grootste klant NASA is, en NASA wil de maan niet koloniseren. Voor Elon Musk (en NASA) is onze maan enkel goed genoeg voor een (kleine) maanbasis. Van daaruit kunnen ze de ruimte in het algemeen, maar vooral Mars koloniseren. Volgens Musk (en volgens NASA met enige reserve) moeten we Mars snel koloniseren. Dat concluderen we tenminste uit de interviews die we hebben gelezen.

 

Update november 2014: Voor ons wordt u een mysterie meneer Musk als we lezen dat u geen interesse hebt -niet eens een klein beetje- in het koloniseren van de maan. Hoewel alle problemen er perfect oplosbaar zijn.

 

En wanneer u zegt in een interview -waar we hier eerder naar verwezen, maar nu niet meer kunnen, omdat we met dezelfde link nu op een 'ERROR' pagina terechtkomen- dat Mars maar 150 keer verder gelegen is dan onze maan -elke twee jaar komen Aarde en Mars op hun dichtste punt ten opzichte van elkaar- dan breekt onze klomp. Uw ‘Tesla Racing Car’ heeft u toch niet elk gevoel voor afstand doen verliezen?

 

Slechts 150 keer verder? Is dat uw manier om te zeggen dat het bereiken van de maan maar weinig voorstelt?

 

Vreemde man, die Musk, maar we mogen hem wel, al vertrouwen wij hem, ondanks zijn charisma, voor geen haar. Best mogelijk dat zijn rebelse facade maar schijn is en dat hij volledig in de zak van de overheid zit. Zonder de immense overheidssteun zouden zijn bedrijven simpelweg niet bestaan. Dat is een feit.

 

Zijn banden met de overheid zijn zo sterk dat hij mogelijk ooit voltijds werknemer van NASA wordt (Nasa is maar één van de kandidaten). Toegegeven: Dat zou voor velen schrikken zijn ... zelfs wij zouden er (heel even) van opkijken.

 

 

U heeft het ongetwijfeld gemerkt: we hebben u er absoluut willen van overtuigen dat reizen naar de maan voor een supermacht vandaag routine hadden moeten zijn. We hebben ons vragen gesteld, officiële antwoorden gezocht, en gevonden, maar die antwoorden blijken niet te kloppen. Waardoor uiteindelijk nog één vraag is overgebleven, een vraag die zelf het antwoord geeft:

 

Waarom hebben de autoriteiten ons in godsnaam zo voorgelogen over de maan?

 

 

 

Update april 2017: Broken dreams.

 

Update mei 2020: We weten niet waarom het artikel waar bovenstaande link naar verwijst, is verdwenen, maar we weten wel dat Branson's dromen (plannen) meer dan eens noodgedwongen werden teruggeschroefd. De man geeft het echter niet op. Van een dwarsliggende doorzetter kan men zoiets wel verwachten ... Wij zijn er echter van overtuigd dat de maan te hoog gegrepen is voor Sir Richard ... Nog over Elon Musk: die zit uiteraard in de autoïndustrie. Elektrische wagens zijn de toekomst ... Waterstof is volgens hem een dwaze keuze. Nogmaals ... wait and see. Het zal afhangen van diegenen die het voor het zeggen hebben, maar een wagen op waterstof zit er aan te komen. Of het nu voor de nabije of voor de verre toekomst is, weten we niet. Maar als de auto op waterstof er komt dan zien we niet direct in hoe Elon Musk zich zal redden. In ieder geval zal hij dan al zijn ruimteplannen mogen opdoeken. Met andere woorden: dit toont aan dat Musk bijzonder kwetsbaar is en afhangt van diegenen die het écht voor het zeggen hebben.

 

 

Volgende Tip: als u op het gewone internetpijltje 'vorige pagina' klikt, komt u op de juiste plaats in het overzicht terecht in plaats van bovenaan.